Chwasty w pszenicy

Chwasty w pszenicy potrafią niekiedy przysporzyć wielkich problemów, dlatego warto wiedzieć, jak skutecznie z nimi walczyć. By niechciane rośliny nie spowodowały zbyt dużych szkód, ich eliminację najlepiej jest rozpocząć już na jesieni, ponieważ odchwaszczane w tym terminie zboża są mniej wrażliwe na chłód. Idealny czas na odchwaszczanie to termin zaraz po siewie.

Można także wykonać odchwaszczanie nalistne, które stosuje się w różnych fazach rozwoju pszenicy. Najbardziej uciążliwymi chwastami w zbożach ozimych okazują się być rośliny zimujące, do których należą: przytulia czepna, chaber, mak, bławatek, bodziszek, miotła zbożowa, czy rumiankowate. Te właśnie chwasty wschodzą na jesieni i niezależnie od pogody, bardzo dobrze się ukorzeniają oraz z powodzeniem przechodzą kolejne fazy rozwojowe.

W okresie zimowym chwasty zazwyczaj nie wymarzają, a kiedy robi się cieplej potrafią rozwijać się dużo szybciej niż zboża, przez co skutecznie pozbawiają je cennych składników odżywczych. By chronić zboża ozime przed chwastami, warto stosować herbicydy jeszcze przed wschodem zbóż bądź w najwcześniejszych fazach ich wzrostu. Zlekceważenie obecności niechcianych gatunków roślin na polu bez wątpienia przyczyni się do spadku plonu.

Warto więc jak najlepiej zadbać o ochronę pszenicy przed szkodliwymi chwastami. By móc dobrze z nimi walczyć, należy najpierw zrobić oględziny pól, by wiedzieć, jakie konkretnie gatunki wymagają eliminacji. Następnie można już dokonać wyboru odpowiedniego herbicydu oraz ustalić wymagane dawki oraz datę przeprowadzania odchwaszczania.